fbpx

Sibaco doo osnovana 2019 god., je mlada kompanija, ali sa iskusnim i stručnim timom koji imaju dugogodišnje iskustvo u preradi i proizvodnji prehrambenih proizvoda.

info@sibacofood.com
Image thumbnail

Poreklo biljnih putera

Biljni puteri su sastavni deo obroka svih generacija. Karakteristični ukusi su oduševili celi svet.

Istorija biljnih putera

Suncokret (lat. Helianthus annuus) je poreklom iz Južne Amerike (Meksiko i Peru). Početkom XVI veka su ga španci preneli u Evropu i gajili ga kao ukrasnu biljku po baštama i vrtovima. Rusija je u XVIII veku počela koristiti suncokretov plod za proizvodnju ulja.

Kikiriki (lat. Arachis hypogaea) su koristile stare Inke u svojoj ishrani. Španski moreplovci su u XV veku preneli kikiriki na stari kontinent.

Susam (lat. Sesamum indicum) poreklom je iz Azije. Prvi put se spominje u hinduističkim legendama gde predstavlja simbol besmrtnosti.

Bundeva (lat. Cucurbita pepo) poreklom je iz Srednje Amerike. Iz Meksika je preneta u Evropu u XV veku.

Poreklo

Biljni puteri su proizvodi nastali jednostavnom tehnikom usitnjavanja osnovne sirovine, pri čemu dolaze do izražaja ukus, miris i boja.

Serviranje

Načini serviranja su prepušteni Vašoj mašti i imaginaciji. Najčešći način je jednostavnim mazanjem na parčiće hleba sa ili bez dodataka. Prirodna gustina biljnih putera doprinosi ``punoći`` ukusa.

Ukus

Biljni puteri su bogatog i punog ukusa koji bez dileme, odražava prirodan ukus sirovine od koje je napravljen. Najpoznatiji je kirikijev puter koji je u SAD najpopularniji puter.
Mi Vam pruzamo priliku da okusite i druge ukuse i donesete sopstveni stav i izaberete svog favorita.

Koji je naš cilj?

Verujemo da smo uspeli da proizvedemo biljne putere, koji će se razlikovati od drugih po ukusu, boji i mirisu. Puteri su proizvedeni finim usitnjavanjum bez dodatog ulja. Samo se kikirikijevom puteru dodaje malo soli i šećera radi intenziviranja ukusa kikirikija.

Svaki proizvod koji predstavimo mora da ima savršen ukus. To je  naš moto i mislimo da je to ono što potrošači očekuju od nas. Tekstura i ukus su mu takvi da se veoma lepo slaže uz široku paletu jela tako da je, samo vaša mašta granica!

Ukusi

Susamov puter

Susamov puter, poznat i kao Tahini ili Tann je posni namaz, dobijen usitnjavanjem pečenih semenki susama. Sadrži 23% proteina (kao i pileći file ili čisto meso tuna) te tako spada u najbogatije izvore proteina biljnog porekla, Sa leblebijama čini glavne sastojke hummusa.

Kikiriki puter

Kikirikijev puter je izuzetno kvalitetna i kalorijski bogata namirnica. Sadrži visoku količinu vitamina i minerala. Mi proizvodimo kikiriki puter bez dodatog ulja, hidrogenizovanih masti, konzervansa ili aroma. Proizvod se dobija mlevenjem blago pečenog kikirikija bez ljuske.

Bundevin puter

Bundevin puter je potpuno prirodan, posan i veoma hranljiv proizvod. Sadrzi omega 3 masne kiseline (esencijalne za organizam ljudi), doprinosi jačanju imuniteta, pomaže u sprečavanju povećanja lošeg holesterola. Preporučuje se u ishrani muškaraca srednjeg doba. Proizvodi se usitnjavanjem blago pečenih oljuštenih semenki bundeve (golica).

Suncokretov puter

Suncokretov puter je vrlo hranljiv, posan, proteinski namaz prijatnog slatkastog ukusa dobijen blagim pečenjem i mlevenjem oljuštenih semenki suncokreta. Sadrzi antioksidanse (vitamin E i selen) koji pomaže u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala. Najčešće se u ishrani koristi kao namaz, ali kao dodatak i prilog različitim umacima.