fbpx

Sibaco doo osnovana 2019 god., je mlada kompanija, ali sa iskusnim i stručnim timom koji imaju dugogodišnje iskustvo u preradi i proizvodnji prehrambenih proizvoda.

info@sibacofood.com
Image thumbnail

Poreklo hummusa

Hummus, jednostavan namaz od leblebija, biljnog ulja, soka od limuna i soli. Svojom čarolijom ukusa je pokorio celi svet.

Istorija Hummus namaza

Legenda kaže da je ovaj čarobni namaz nastao u vreme krstaških ratova u 12. veku kada je prvi put pripremljen za muslimanskog vojskovođu Saladina. Danas je hummus najpoznatiji kao tradicionalno jelo u Izraelu, Siriji, Palestini i Libanu i sve četiri zemlje tvrde kako je kod njih nastao. Poznati izraelski pisac Meir Šaiv kaze da se hummus pominje i u Starom zavetu.

Poreklo

Hummus na arapskom jeziku znači leblebija (turski - leblebi), drugi nazivi su naut ili slanutak. Pun naziv ovog čarobnog namaza je ``hummus bi tahina`` što znači leblebija sa pastom od susama. Pored izvanrednog ukusa i svetske slave, ovo jelo ima i odlična hranljiva i zdravstvena svojstva.

Recept

Prvi pisani recept za jelo slično hummusu, zapisao je jedan kuvar iz Kaira u 13.veku, a sastojci su bili: pire od leblebija sa hladnim sirćetom, limunom i začinskim i lekovitim biljem. Tek u kasnijim recepturama pojavljuje se beli luk i pasta od susama.

Ukus

Bogatog je i punog ukusa a beli luk i limun mu daju aromu koja ga potpuno uklapa u krug ukusa na koje smo navikli na našem području. Sve četiri glavne namirnice koje čine humus spadaju u nutritivno bogate namirnice, nema dodataka koji imaju štetna dejstva.

Koji je naš cilj?

Želja nam je bila da stvorimo nov ukus  hummusa koji odgovara ukusu naseg podneblja (Evropljana). Zadatak koji smo sebi postavili jeste da napravimo namaz najboljeg ukusa i teksture sa najneočekivanijom kombinacijom ukusa i nadamo se da smo u tome uspeli.

Svaki proizvod koji predstavimo želimo da ima savršen ukus. To je  naš moto i verujemo da je to potrošači očekuju od nas. Tekstura i ukus su mu takvi da se veoma lepo slaže uz široku paletu jela tako da je, samo vaša mašta granica!

Proizvodnja

Termička obrada i uslovi čuvanja

Pasterizacija je postupak termičke obrade koji mi koristimo u našoj proizvodnji. Svi hummusi su pasterizovani, jer nam upravo taj postupak osigurava dužu trajnost proizvoda uz poštovanje uslova čuvanja u friziderima na temperaturi od +1C do +7C. Trudimo se da maksimalno sačuvamo sve hranljive materije i vitamine u našim proizvodima.

Pasterizacija

Pasterizacija je postupak pri kojem se proizvodi podvrgavaju temperaturama koje su niže od 100 stepeni Celzijusa, pri čemu se delimicno uništavaju vegetativni mikroorganizmi i usporava njihovo razmnozavanje, a koji mogu dovesti do kvarenje namirnica.

Higijena

Održivost  proizvoda obezbedjujemo  higijenskom ispravnošću sirovine i začina, besprekornom higijenom opreme i alata za proizvodnju, higijenom objekta.
Visoki nivo kvaliteta proizvoda obezbedjujemo izborom odlične sirovine i začina.

Vitamini

Proizvod koji je konzervisan postupkom pasterizacije, manje menja prirodan ukus proizvoda . Takodje postupkom pasterizacije vitamini (A, B1, B2, B6, C, D, E, K) u znatnoj meri ostaju očuvaniji nego u procesu sterilizacije (primena temperature preko  100°C).